Пандемията изтри почти половината от общо 12 млн. работни места, които бяха създадени в еврозоната от последната рецесия насам - още един знак за огромните щети, които кризата нанася на икономиките, пише Bloomberg.

Заетостта се срива с 4,9 млн. през първото полугодие, като почти всички загуби са през второто тримесечие, когато бяха въведени ограничителни мерки срещу вируса.

Очаква се намаляването на заетостта да продължи. Щедрите държавни програми запазиха множество работни места и засега ситуацията в блока е по-добра, отколкото в САЩ. Там, при сравнително равно население, заетостта спада с над 12 млн.

Правителствата обаче са изправени пред труден избор как постепенно да спрат изливането на средства, като изборът е между все по-огромни дългове и последствията от загубата на милиони работни места за икономиката.

Дори и най-малката възможност за загуба на работа кара потребителите да увеличават спестяванията си, което подкопава възстановяването. Европейската централна банка, която извади икономиката от дългова криза и рецесия през 2013 г., предвижда ръст на безработицата, тъй като не всички работещи, които в момента са предпазени от държавните програми, ще успеят да запазят работните си места.

Междувременно Великобритания отчете 700 хил. спад на заетостта от март насам, а правителството планира постепенно да премахне подкрепата за работните места след като досега изхарчи $46 млрд.

Сред компаниите, които съкращават най-много служители, са тези в авиационния сектор. Само Lufthansa ще намали броя на заетите с 22 хил.

Икономиката на еврозоната се свива с 12,1% през второто тримесечие, по данни на европейската статистическа служба. Това е най-големият срив в историята и изтрива целия ръст от 2005 г. насам.В същото време има опасност от втора вълна заразени, а потребителите - основен двигател на възстановяването - остават предпазливи. Министерството на икономиката на Германия предупреди наскоро, че възстановяването ще бъде бавно след големите скокове през май и юни, тъй като експортните партньори на страната все още не могат да се справят с вируса.