Човек и добре да живее, договорът му с операторите рано или късно свършва. И те привикват с СМС да го преподпишеш. Иначе - секира! Избираш някой по-хладен ден и се затътряш до офиса. В случая в офис 5554 - Бургас. Там стоят три дами плюс младеж и има двама клиенти. Едната дама те награбва от вратата. Да не те изпусне.

И се почва. Договорът със същите параметри става по-скъп. Причина? Изтекли ви промоциите, когато сте сключвали предишния. Питате за някакви отстъпки - няма. Понеже сте лоялен клиент от близо осем години, вече няма! Вероятно има само за новопристигащите и кацащи на клончето.

Намалявате си доброволно със 1200 минути разговорите на единия телефон и с 1800 на другия, но това изобщо не се отразява на цената, която досега сте плащали! 2000 минути или 200 се оказва все тая! Спрямо общия договор. Как? Защо? А, да! Изтекли разни промоции...

Но пък има други! Понеже сте лоялен клиент, ви се полага таблет. Ама да не си помислите, че безплатно? Нищо подобно! Пък и ви уверават - два-три лева къде не сте ги дали? Твърдо устоявате на офертата и обяснявате, че не искате таблет.

Но нова изненада! Дават телефон. Нов. На изплащане.
10-15лева къде не сте ги дали? За две години ще си го изплатите. Нищо, че не ви трябва!

Какво? Не искате телефон? Ами тогава лаптоп. 24 месеца по 24 лева чиста работа. Самият лаптоп е с по-ниска цена, ако го купите без договор, ама друго си е ей така. На изплащане.

Тогава защо не си прибавите още канали на телевизията? Има само за филми, има много спортни, комедии, екшъни, направо идва Раят у вас. С последни усилия отбивате опита да ви пробутат нещо, което не ви трябва и в този момент служителката се изпарява. Вие сте й в кърпа вързани, така и така ще чакате да преподпишете. Но две момчета искат нов телефон. Трябва да бъдат спешно обслужени и тя вече е там. Кой знае защо трябва да бъдат и снимани и единственият млад мъж, който работи там, се втурва да запечата момента.

Вече ви е уморено. Вече ви е писнало да чакате. Болят ви краката. Сядате на едно от малкото столчета, високи и без облегалка и то се оказва до младежа. Той се смръщва и подхвърля, че няма да отговаря на никакви въпроси, защото сте клиент на друга служителка.

Плахо казвате, че просто стоите на стола и не го питате нищо. Само чакате и се колебаете дали да не вземете малкия лаптоп и така и така е станала дума, може ли да ви каже нещо за него. Мощност, скорост, такива работи. И водафон ли е, защото това се изписва на рекламния клип, който тече по него.

Следва груб отговор - не ми задавайте глупави въпроси!
Ало, момко!
Ти си там, за да отговаряш на всякакви въпроси!
Глупави, тъпи, шантави, за каквито щеш си мисли, но не на глас!
И нямаш право да наричаш клиентите глупави!
Бил Гейтс няма да влезе в твоя офис да си купи!
Влизат хора на всякакви възрасти, дори и деца!

И като става дума за деца, родители влязоха да вземат мобилен за детето си, но някой от служителите се обади - не е ли задължително и часовник.
Друг го сръчка да млъкне.
Така си прекарвате близо час да ви подновят договора, разбирате, че сте групак, но поне не чак такъв, че да излезете с още няколко ненужни придобивки.
И ви орязват някои услуги междувременно, обаче пък ще плащате само 60 лева на месец. Само със стоники повече от преди.

Иначе без малко да ви заковат на стотака.

Просто защото сте...лоялен клиент!