Парламентът на Ирак одобри План за изтегляне на всички чуждестранни войски от територията на страната. Документът бе внесен в парламента по-рано днес, предаде ТАСС. Иракските депутати се събраха в неделя на спешна среща, за да обсъдят прекратяването на присъствието на чужди сили в Ирак.

"Графикът за изтегляне на чужди войски от Ирак е представен в парламента", съобщи изпълняващият длъжността премиер на Ирак Адел Абдел Махди, и призова парламента да започне преглед на всички споразумения, уреждащи присъствието на чужди сили в Ирак.

"Призоваваме депутатите да проучат всички възможни последици, преди да вземат решение за продължаващото присъствие на американците в Ирак", каза той.

Въпросът за прекратяването на чуждото присъствие в Ирак е на дневен ред след убийството на генерал Касим Солеймани в петък вечер от американски безпилотен дрон в близост до летището в Багдад.

САЩ оправдаха въздушния удар с тезата, че Солеймани е сред организаторите на атаката срещу посолството на САЩ в Багдад на 31 декември. Впоследствие САЩ обясниха, че ударът по Солеймани е имал отбранителен характер и имал за цел да защити американските войски, разположени в Ирак и други страни.

Премиерът в оставка - Махди съобщи пред депутатите, че ударът е бил извършен без съгласуване с иракските власти, които според него "са информирани за операцията само няколко минути преди убийството на Солеймани". Източник: БГНЕС