САЩ изпращат още почти 3000 войници от сухопътните сили в Близкия изток. Допълнителните сили са от 82-ра въздушно-десантна дивизия от Форт Браг, Северна Каролина и ще се прибавят към 700-те войници от тази дивизия, които бяха разположени тази седмица в Кувейт след нападението срещу американското посолство в Багдад. В същото време САЩ призовават всички свои граждани да напуснат Ирак незабавно, след като при американски въздушен удар беше убит високопоставеният ирански генерал Касем Сюлеймани.

Техеран се зарече, че ще има „жестоко отмъщение“ за нападението край Багдад, при което загина лидерът на специалното военно формирование „Ал Кудс“. В свое съобщение американското посолство призовава: „Заради повишеното напрежение в Ирак и региона, американското посолство призовава американските граждани да вземат под внимание препоръките за пътуване през януари 2020 година и да напуснат страната незабавно“. „Американските граждани трябва да си тръгнат със самолети, докато това е възможно, а ако не може, да отидат до други страни по суша“, се казва още в съобщението, цитирано от „Дейли Мейл“. Държавният департамент добавя: „Заради атаките на поддържаните от Иран военни части над територията на американското посолство, всички консулски операции са отменени. Американските граждани не трябва да се приближават до посолството“. Предупрежденията идват след атаката на посолството в Багдад преди дни, подкрепяна от Иран.

Около 2500 американски войници са разположени в Ирак, където основно обучават иракски военни сили и ги подпомагат в борбата им с „Ислямска държава“. Няколко европейски страни също излязоха с призив към гражданите си в Близкия Изток. Нидерландското външно министерство призова гражданите си да напуснат Ирак. Френското посолство в иранската столица Техеран посъветва хората да стоят настрана от големи струпвания на хора на публични места. Британският Форин офис посъветва гражданите с британско-иракски произход да не пътуват в Иран, а останалите да следят съветите на ведомството преди да решат да предприемат пътуване до там. Вашингтон: Тръмп нареди атаката над Сюлеймани! Генералът е виновен за смъртта на стотици От там посочват още, че британските граждани рискуват да бъдат задържани и арестувани в Техеран. Иран привика шведския временен посланик, който представлява и интересите на САЩ в страната, за да протестира срещу убийството на Сюлеймани.