Фронт офис: Кмет управлява от фургон

img
Снимка: DarikNews

За цялата си история шуменското село Благово има един-единствен кмет - Тодор Илиев. Застава начело на селото преди 4 години, когато за пръв път благовчани са имали право да пуснат бюлетина, предаде Dariknews.

Никога не е имало кметство в това село. Винаги е било към Илия Блъсково, кметът на Илия Блъсково е управлявал двете села. С Илия Блъсково са имали една фурна, едно ТКЗС.

И така до предните избори.

2015 година ме посрещнаха тука на площада – нямаше къде. В читалището има стая, която я ползваме за библиотека – първата зима там изкарах, спомня си Тодор Илиев, който е пенсионер от Военна полиция.

След това получава фургон, в който да се настани кметството. А като за пръв кмет от селото му подаряват черешово топче.

В крайна сметка като му се работи на човек, дори и да е във фургон, пак ще си върши работата, казва Илиев.

Благоевчанинът Стоян Георгиев хвали кмета.

"Туй село беше забравено от много институции, а той за един мандат направи това, което за години не беше правено", казва той.

Затова в селото са готови да направят подписка с искане кметът им да остане и като кметски наместник - само и само да има кой да се грижи за тях.

А Тодор Илиев не е само кмет, той съвместява няколко функции.

"Зимата като падне снега, не могат да излязат хората да си купят хляб, налага се да се чисти пред вратите им, улиците. Налага се сам да кося. Косачката е лично моя, имах служебна, която се повреди и се принудих да си купя моя косачка и с нея върша служебната работа", разказва първенецът на Благово.

Помощник няма, той сам се грижи както реда, така и за закона в селото.

"Който е бил в армия, полиция – знаете как се случват нещата. Не бих казал, че имат страх от мен, но все пак като знаят, че има някой, дето следи нещата, е друго", казва кметът и се хвали, че е пресякъл кражбите.

Той се захваща и да подобри облика на селото. Чрез дарение, на мястото на стария магазин вече има параклис, а зад него започва изграждането на малък парк. В него се включват с труд всички от Благово в доброволни съботници с мотики и лопати.

"Макар, че всички хора сме на възраст и пенсионери, участваме с голямо удоволствие и желание, защото знаем, че нашите деца, нашите внуци лятото са тука, пък може би и те като нас ще се върнат. На което се надяваме", казва Гинка Дафова.

В селото има над 100 души, много от тях ползват къщите и като вили, но живот има.

"Млади хора купуват, възстановяват къщите на баба, на дядо. И не искат в града, искат тука на село. Искат да си отглеждат децата тука на село, на воля да си играят", казва Тодор Илиев.

Сега най-важното за управника на Благово е да се ремонтира главната улица на селото. Решил е и да намери начин за ремонт на читалищния салон, където неговите съселяни да репетират и да носят медали за селото.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"