След Нова година ДПС ще поиска промени в работата на НСО. Това заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ в "Годината" на Дарик радио.

Повод станаха думите на държавния глава Румен Радев отново в обзорния политически маратон на Дарик, че Ахмед Доган и Делян Пеевски не бива да ползват държавна охрана, защото могат да си позволят да си ги осигурят сами.

„Ние коли и техника сами си предоставяме на НСО от ДПС - и за господин Доган, и за господит Пеевски. Можете да проверите - колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние като партия няма как да плащаме заплати на НСО”, заяви Карадайъ.

Той допълни, че от партията ще внесат промени в закона за НСО.

„Ние ще предложим трите институции – премиер, президент и председател на Народното събрание да бъдат охранявани, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки, защото виждаме екскурзии и бутици с НСО да се организират”, каза Карадайъ.

Другата промяна ще бъде свързана с осигуряването на закрила на застрашени лица. Тези, които могат да си позволят, ще осигуряват средствата за защитата си на НСО.

Според председателя на ДПС думата на 2020 година ще е „рестарт”.

"Думата на 2019 г. е избор, но освен общ, национален, европейски и световен, в момента това, което се случва в световен план се занимаваме с една тема и тя е екологичната сигурност. Ако правото на живот е основно човешко право, то правото на живот в по-добра среда или правото на здравословен начин на живот, е част от правото на живот. От тази гледна точка искаме да разширим правото на избор на среда и качество на живот, като включваме екологичната сигурност към националният, личният или световният избор. Според речника на Оксфорд, при тях темата за 2019 е климатична спешност", коментира Мустафа Карадайъ.

"Ще видим какво ще предложат. Мога да припомня, кои са приоритетите на ДПС. Ние призоваваме системните партии да седнем и да определим националните приоритети, като казваме кои приоритетите в нашата програма. Аз искам пак да ги припомня – чисти храни, въздух, вода, енергия и включването на гражданите във вземането на решенията. От тази гледна точка позовавайки се на конкретния повод, призовавам и БСП и ГЕРБ и ако на тях им допадат нашите приоритети да ги направим национални и да направим стратегия за тяхната реализация", каза Карадайъ.

"През 2019 имаше два пъти избори за членове за европейски парламент и за кметове. В тази връзка може да кажем няколко неща. За ДПС като количество на европейските избори бяхме единствената партия, която увеличи абсолютния си брой гласове спрямо последните национални избори. Ние го отчитаме като един много добър успех. По същият начин и на местните избори ние задържахме абсолютния си брой гласове", обясни още той.

"Месните избори са много сложни избори, там влияят много процеси и регионални и личностни и бизнес, различни модели на явяване на избори. За ДПС интересното е, че за партийния вот, избора на общински съветници са сравними числата с избора за националния парламент. Това е първата констатация", посочи председателят на ДПС. "Второто, което отчитаме като успех са кметовете на общини. Ние влязохме в изборите с 37 кметове, а от тях излязохме с 47, което прави 18% от общия брой кметове в страната. Такъв е процентът на общинските ни съветници в национален план", добави още Карадайъ.

"Предсрочните избори не са цел или самоцел, както и властта не е цел или самоцел за ДПС. За нас предсрочните избори са инструмент за постигане на цел. За нас е важно постигане на целите. Това, с което започнахме, че ние трябва да си определим приоритетите за страната и как да ги постигаме, тогава са необходими", допълни Мустафа Карадайъ.