Газопроводите ”Северен поток-2” и ”Турски поток” ще заработят въпреки американските санкции. Това каза руският министър на външните работи Сергей Лавров днес, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. Русия възнамерява да отговори на новите мерки, даде да се разбере той.

В петък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за налагане на санкции на компании, полагащи тръби за газопровода "Северен поток-2". Целта на проекта е да удвои газовия капацитет на северния газопровод към Германия "Северен поток", допълва БТА.

Лавров заяви, че Русия е готова да включи тежката ракета "Сармат" и хиперзвуковата ракета "Авангард" в нов договор за намаляване на стратегическите оръжия СТАРТ, ако той бъде продължен.

Москва е готова и да демонстрира ракетата "Сармат" на САЩ, каза руският външен министър в ефира на държавната телевизия.

Лавров съобщи, че американският президент е изпратил кратко писмо до руския си колега Владимир Путин по въпроса за Договора за ликвидирането на ракетите със среден и по-малък обсег.

"Американският президент Доналд Тръмп изпрати кратко писмо, в което казва, че те са готови да продължат търсенето на начини за преодоляване на проблемите в нашите отношения", заяви руският външен министър.

Писмото на Тръмп било в отговор на предложението на Путин да бъде наложен мораториум върху разработването на ракети, които са забранени от договора.

През август САЩ официално напуснаха споразумението с аргумента, че Русия го нарушава и вече е разположила тип забранена ракета - обвинение, което Кремъл отрече.