Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли започна разследване срещу българския евродепутат Ангел Джамбазки. Действията са в резултат на искането на председателя на транспортната комисия към европарламента - французойката Карима Дали, и германския депутат Измаил Ертуг.

В началото на тази седмица двамата изпратиха писмо до Сасоли с искане Джамбазки да бъде наказан заради коментари за произхода им, които българският евродепутат направил пред медии и чрез социалната мрежа.


Засегнатите евродепутати са ангажирани с процедурите по пакета "Мобилност" - тема, по която представителят на ВМРО се изказваше активно по време на предизборната кампания за евроизборите, съобщава още Нова.


Припомняме, че в ЕП проверяват изказване на Ангел Джамбазки. Заради медийния шум евродепутатът се видя принуден да се извини за расистките си коментари.


"Аз съм българин с корени в днешна Македония, Сърбия и Турция. И не бих се обидил, ако някой ме нарече българин от Македония. Но след като те са се почувствали обидени и искат извинения, те ги имат", заяви той.