Сенатът на САЩ отправи ясен сигнал, че руските "Северен поток 2" и "Турски поток" ще имат сериозни проблеми със санкциите, съобщи АП.

Белият дом смята, че газопроводът засилва влиянието на Русия в Европа.

Санкциите срещу "Северен поток 2" са част от одобрения законопроект за отбрана за 2020 г. В него са включени и санкции срещу проекта "Турски поток", отбелязва ТАСС.

Пентагонът пък получава $635 млрд. Общо за отбрана САЩ ще изхарчат $738 млрд. Това е един от най-големите в историята на САЩ. Спрямо 2019 г. разходите се увеличават с 3,1%.

Други 71,5 милиарда долара трябва да бъдат използвани за продължаване на военни операции в Афганистан, Сирия, Йемен и противодействие на терористите в други страни.

Освен това се предвижда 31,5 милиарда долара да бъдат изразходвани за поддържане на боеспособността на ядрените оръжия и тяхното модернизиране чрез Министерството на енергетиката на САЩ, както и други разходи за отбрана.

Документът забранява прехвърлянето на изтребители от пето поколение F-35 в Турция, той съдържа пасаж, в който се посочва, че придобиването от Анкара на руски зенитно-ракетни системи С-400 е подчинено на закона "За противодействие на руското влияние в Европа и Евразия", който предвижда въвеждането на санкции от президента Тръмп срещу Ердоган.

Законодателите разрешиха на Пентагона да "харчи до 30 милиона долара за съхранение на шест турски F-35, които преди това бяха използвани за обучение на турски пилоти" в авиобазата на САЩ, преди Анкара да бъде изключена от тази програма поради закупуването на S-400.

Комисията по външни отношения към горната камара на американския Конгрес прокара законопроект за защита

Той съдържа и разпоредби, чиято цел е да бъдат наказани Русия, Турция и Китай, както и строги мерки срещу сирийското правителство и тези, които го подкрепят.

Закупуването и разполагането на нови ракети със среден и по-малък обсег на земя обаче е забранено.

По-рано, на 11 декември, Камарата на представителите гласува бюджета за отбрана, сега той трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп. Американският лидер изрази готовността си да подпише законопроекта веднага след като бъде приет от законодателите.