Въпросът с отпадането на американските визи за българите ще постави премиерът Бойко Борисов пред президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата между двамата в Белия дом, която ще се проведе в понеделник. Това разкри самият Борисов, който отпътува в неделя за дългоочакваната визита, пише "Монитор". Премиерът ще постави не за пръв път темата на масата пред американския президент.

Той настоя за отпадането на визовия режим за страната ни и през 2010 година, когато проведе разговор с тогавашния държавен глава на САЩ Барак Обама в рамките на посещението си в Ню Йорк, свързано с участието му в 65-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Според американското законодателство за да се стигне до премахване на визите получилите отказ да пътуват през Океана трябва да се стопят до 3% от всички кандидатствали за разрешение. На път за Вашингтон Борисов каза също така, че няма да допусне черноморска база на НАТО на територията на България.

“Американците много добре знаят моето отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите ни с Тръмп”, коментира премиерът. По думите му неговата позиция за това Черно море да остане място за туризъм и мир си остава непроменена. В събота пък стана ясно, че Борисов и Тръмп ще обсъдят на четири очи сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство и енергийната диверсификация. Самият Борисов от своя страна разкри в аванс какъв подарък е подготвил на американския президент, а именно пушка уникат изработена в Габрово. Преди срещата си с Тръмп Борисов ще участва в церемония по поднасяне на венец на Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“. Във Вашингтон българският министър-председател ще се срещне с президента на Международния републикански институт Даниел Туининг и с вицепрезидента на Националния демократически институт Шари Браян. Премиерът ще проведе и среща с представители на американския бизнес в сградата на Американската търговско-промишлена палата, съобщиха от „Дондуков“ 1. При визитата си в американската столица Борисов ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов.