Регистрацията за местните избори в Общинската избирателна комисия приключи официално вчера. Каква е статистиката в Бургас и колко души се борят да получат място в 51-членния Общински съвет, колко са кандидатите да седнат на кметското място и колко са партиите, които искат да участват в управлението на града, съобщи за БургасИНФО председателят на ОИК – Елка Стоянова.

Броят на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативни комитети, регистрирали листи за общински съветници, е 25. От тях 3 инициативни комитета и 1 местна коалиция.

Интересен е общият брой на кандидатите за общински съветници - 494. Това означава, че за 1 място в местния парламент статистически претендират 9 души и половина.

Кандидати за кмет на община Бургас са 11. Ето и кои са те след приключване на официалната регистрация: Досегашният градоначалник Димитър Николов от ПП ГЕРБ; Николай Тишев
от БСП за България; Иво Баев от „Демократична България – Обединение“ (ДА България, ДСБ, Зелено движение); Георги Георгиев от ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане); Георги Атанасов от партия Български социалдемократи; Владимир Павлов от „Възражданею”; Ивайло Атанасов от ПП Свобода; Константин Бачийски от Средна европейска класа; Бойко Миразчийски от Национален фронт за спасение на България; Живко Табаков от Движение България на гражданите (ДБГ); Теодор Шейков от коалиция „Ние, Гражданите“.

Сред кандидатите за кмет на кметство най-голям брой има в Равнец, където са регистрирани петима души. Те са от БСП, ГЕРБ, ДПС, СЕК, МК „Ние, Гражданите“. Кандидатите за кмет на Българово са двама - от БСП и ГЕРБ. В Драганово има само 1 кандидат, той е от ДПС. В Изворище са двама – от ДПС и БСП. А в Маринка тримата кандидати са от БСП, ГЕРБ и СЕК. В Твърдица трима се борят за кметския стол. Те са от МК „Ние, Гражданите“, БСП и СДС. Жителите на Извор ще избират между кандидатите на МК „Ние, Гражданите“, ГЕРБ и БСП.

От ОИК напомнят на гражданите, че за местните избори срокът са подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес е 12.10.2019. Срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия е същият.