"Спонсорството на тютюневата индустрия е като двулик бог, който с едната ръка дава, а с другата ръка отнема животи". Това заяви на пресконференция в БТА председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова. Заедно с офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и граждански организации коалицията подписа Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия и спонсорството от страна на тютюневата индустрия.

Документът цели противодействие с всички възможни средства на рекламата, като крайната цел е да се ограничи тютюнопушенето в България.

Според социално изследване 70% от гражданите подкрепят мерки срещу рекламата на цигарите. Всяка форма на реклама на тютюневи изделия увеличава със 7% шанса младежите да започнат да пушат, сочат данните.

На въпрос на News.bg дали Коалиция за живот без тютюнев дим очаква отпор от страна на тютюневата индустрия д-р Гешанова отговори, че Меморандумът е насочен към партии, медии, общественост и цели запознаване с проблематиката, а ако се стигне до законодателни промени, най-вероятно компаниите ще окажат натиск, защото имат свое лоби. Според д-р Гешанова борбата с тютюнопушенето не е спринт, а голям маратон.

У нас се наблюдава силно влияние на тютюневата индустрия при вземането на политически решения. Оказва се и недостатъчен капацитетът на отговорните институции като Комисията за защита на потребителите за ефективен контрол на съществуващите законови ограничения за спонсорството.

Идеята за меморандума произлиза от работна среща на 21 май тази година. Неин създадел е Елена Цонева, собственик на PR агенция. По думите й цигарената промишленост използва манипулативни подходи, които са създадени по времето на Първата световна война. От незнание или други цели зад кампаниите на тютюневата промишленост стоят много политици, подчерта тя.

Време е Конвенцията за контрол на тютюна да започне да бъде спазвана, призова д-р Михаил Околийски. България е подписала международния документ, като той има обвързващ характер. Чл. 13 от рамковата конвенция забранява промоцията, спонсорството и PR кампаниите на тютюневи изделия.

Относно изделията като iQOZ д-р Околийски акцентира, че те се промотират като по-малко вредни, а не са съобразени редица свидетелства по света за доказаната вреда от тях и смъртоносния ефект от повишената употреба на електронните цигари. Според д-р Околийски е въпрос на месеци или години в Западна Европа да се наложи забрана върху използването им.

СЗО има готовност да предостави съдействие за преодоляване на проблемите, свързани с тютюнопушенето.