Ердоган е готов да воюва за правата на Турция в Средиземно море. Чакат ли ни претенции и към Черно?

img

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Турция да защити правата си в Източното Средиземноморие, съобщава БГНЕС.

Той разкритикува противопоставянето на западните държави срещу действията на Турция в региона и увери: "Ние ще защитаваме правата на Турция в Източното Средиземноморие в пълна степен въпреки заплахите на Запада."

Турция оспорва едностранното сондиране в Източното Средиземноморие от страна на гръцката кипърска администрация. Според Анкара Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в региона.

През пролетта Турция изпрати два сондажни кораба в Източното Средиземноморие и продължава да отстоява правото си и това на Севернокипърската турска република върху ресурсите там.

Първият сеизмичен кораб на Турция, закупен през 2013 г. от Норвегия, проучва природните залежи в Средиземноморието от април 2017 г. Атина и гръцките власти в Кипър обаче се противопоставиха на този ход, заплашвайки с арест екипажите на корабите. Освен това те призоваха лидерите на Европейския съюз да се присъединят към техните критики.

През 1974 г. о-в Кипър е разделен след военна интервенция от страна на Турция. Водените до момента преговори за разрешаване на спора са безрезултатни.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019