Протестиращите родители на деца с увреждания поискаха оставката на вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му, че майките са "група кресливи жени, които спекулират с децата си".

Този коментар той направи след Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда законопроекта за хората с увреждания.

Според Симеонов законът е "заченат в грях" и е "опит да се угоди на една група хора".

"Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си. Манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тея уж болни деца без грам майчинско чувство, грижа за тях. Просто ги използваха по най-безсъвестния начин за постигане на техните чисто материални цели", каза във вторник той пред телевизия СКАТ.

Думите му разгневиха протестиращите майки на деца с увреждания и те настояха в Народното събрание вицепремиерът да напусне поста си. Заради случая и БСП поиска оставката на вицепремиера и настояха, че той не може да остане на този пост.

"В никоя цивилизована държава не може да остане такъв човек и минута повече на поста си. Призовавам премиерът да се определи, това ли е мнението на правителството, това ли ще е политиката, която ще провеждат за тези деца", запита соцлидерката Корнелия Нинова.

Според протестиращите майки е недопустимо Валери Симеонов да изразява такова мнение. Те настояха той да си подаде оставката лично и го поканиха да дойде при тях на палатките.

"Като родители имаме богат набор от управленски обиди към нас. Обидно е, че нашите деца не са уж болни. Очевидно е болно и обществото, за да има на управленски постове такива хора. Обществото ни е болно, ако този човек остане на поста си. Нямам идея как премиерът ще погледне някого изобщо в очите. Такива хора нямат място като лице на България. Лицето на България е моето дете, тези жени. Те не са кресливи. За да крещят, значи някой не ги е чул", коментира емоционално една от протестиращите майки.

Запитани дали не се притесняват, че на брифинга в Народното събрание застават до Корнелия Нинова и Антон Кутев от БСП, протестиращите родители настояха, че "техните проблеми нямат политически цвят".

Родителите се заканиха с протести и гражданско неподчинение, ако вицепремиерът Валери Симеонов не напусне поста си.