Майките на децата с увреждания ще внесат становище по закона за личната помощ. Социалният министър Бисер Петков им връчи нов вариант на закона в края на миналата седмица.

След като видели новините разпоредби, майките разбрали, че не всичко, което искат, е отбелязано в законопроекта. Припомняме, че тяхното настояване е да се разпределят средства според нуждите на всеки болен, а не да се дават на калпак. Според дамите, именно така се източва държавата, без да има резултат за страдащите. Майките са категорични, че няма да отстъпят пред искането за диференциран подход при оценката на потребностите.

Омбудсмана Мая Манолова също има забележки към закона. Очаква се тя да ги внесе. Иначе днес ще се проведе протест на инициативата „Системата ни убива“. Тази сутрин един баща пък остави детето си, което е с ДЦП, в приемната на премиера Бойко Борисов, за да се грижи той за него при сегашните правила. В петък пък майките искаха да дадат на депутатите снимки с децата си, за да им напомнят, че не са си свършили работата, а излизат във ваканция. Срещу дамите беше изпратена жандармерия, която да не позволи на майките да стигнат до депутатите. Така се получи кордон-от едната страна застанаха силите на реда, а от другата жените с фотоси на страдащи деца.