Чумата по овцете в Странджанско е дошла от Турция. Заключението е на оперативния щаб, който беше създаден, за да се пребори с болестта по животните по заповед на премиера Бойко Борисов. Другият извод е, че има криза в доверието към институциите, на което се отдава и създалото се напрежение срещу евтаназията на домашни животни в Ямболско и Странджа, съобщава Нова тв.

Кризата със заразените от чума овце и кози в Югоизточна България бързо прерасна в политическа драма заради бунта на местните стопани срещу поголовното избиване на животни и заплахите им в сряда да дойдат на протест в София. Над 4000 животни вече са избити, а по медиите върви ожесточена полемика между официалните ветеринарни власти и експерти дали е било наложително да се евтаназират цели стада, вместо само заразения добитък.

Хората в Шарково се канят да предявят колективен иск към Страсбург, ако държавата не вземат отношение към пострадалите.

„В понеделник стартира плащането на обезщетенията. Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение. Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите”, обясни в „Здравей, България” земеделският министър Румен Порожанов.

„Методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, и тези, свързани с пазарната му стойност. Ще ангажираме фирма, която да поеме разхода по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни”, допълни той.

„Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв. На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. И разбира се има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.”, уточни министър Порожанов.