Подреждането на листата на БСП разбуни духовете сред левицата днес с отпадането от челните редици на досегашния депутат Атанас Зафиров. Той не намери място не само в призовите 5 места, които се смятат за избираеми, но и го няма в 8-мицата – на спортен жаргон. „Това е наказателна акция срещу него, след като влезе във война за челното място с досегашния водач Петър Кънев, през цялото време гласуването протече 20 срещу 13“, коментираха привърженици на Зафиров в кулоарите по време на горещото заседание на Областния съвет на БСП. Членовете му гласуваха днес листата на БСП до 8-мо място. Както БургасИНФО пръв съобщи най-голямата изненада беше третото място – Тодор Байчев от Карнобат. Той е млад, надежден политик, но с неговото име левицата удари шамар на Зафиров – своя доскорошен депутат, за когото се смяташе, че може дори да поведе листата. Зафиров е шеф на Съвета за национална сигурност към НС на БСП, един от върлите привърженици на лидера Корнелия Нинова, пламенно защитава нейните позици, както и предизборната програма на партията. Въпреки това в Бургас днес буквално беше сринат.

Зафиров избягва коментар по случая, макар че трудно прикри разочарованието си. На заседанието на областния съвет присъства и Петър Кънев, който вече официално е обявен за водач.

„Областният съвет се събра и гласува. Останах до края. Беше тайно гласуване, място за място. Реалното гласуване беше за второ, трето и песто място. Все капацитети. След осмо - бюрото ще нареди“, това беше лаконичният коментар на Зафиров.

Малко по-късно пред БургасИНФО областният лидер на БСП Николай Тишев, който е втори в листата заяви, че Зафиров ще намери място в листата и от думите му стана ясно, че може да се бори за преференции.

Всъщност интригата при начина на подредбата от самата БСП е по-голяма и дали тя ще бъде решаваща за партийната кариера на Зафиров и неговото участие в листата – ще стане ясно тези дни. „Огорчен е, нека да видим какво ще реши, възможно е да се оттегли изобщо, а и може да се бори“, казаха негови привърженици.

Листата, както БургасИНФО вече съобщи, е подредена до 8-мо място, останалите места ще бъдат разпределени от Изпълнителното бюро на партията. Там Зафиров не участва, след като го напусна след погрома на БСП на местните избори през 2015-та година, което означава, че ще трябва да разчита на подкрепа без лично участие.

Какво каза областният лидер Николай Тишев – очаквайте.