Провокация на високо ниво съзира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщиха от пресофиса на партията. Става дума за пуснатото в продажба "знаме на българските турци", което се предлага от турска фирма през интернет.

Според съпредседателя на Патриотичния фронт Министерството на външните работи и правителството трябва да реагират.

Фирмата се казва Вayrak sepeti, а флагът на българските турци струва 21,60 турски лири.

"Никаква турска фирма няма да тръгне да прави знамена, които никой никога не е чувал и виждал, които да представляват българските турци. Това е просто част от турската външна политика", категоричен е Каракачанов.

Лидерът на ВМРО припомня, че т.нар. проект за "знаме на българските турци" е едно към едно със знамето на севернокипърската турска република, която през 1974 г. е създадена след турската окупация на Северен Кипър.

"Бързо се прави аналогията каква е целта на занятието. Тя е - сега ще подготвим едно знаме, някои турци в България могат да почнат да си го слагат по магазините и къщите. След това ще им измислим герб. След това и някакви територии, в които да се обособяват. Накрая ще стане това, което и със Северен Кипър - някаква форма на окупация или някакъв друг проблем", посочи още Каракачанов.

Той призова новият външен министър в служебното правителство да извика турския посланик за обяснение. "За да стане ясно, че България не приема и ще противодейства на подобни провокации, вината за които са изцяло от турска страна", допълни Каракачанов.

Според него най-важно е сега българското външно министерство и българското правителство да реагират.