Жител на ромската махала в Айтос е оправдан по обвинения за търговия на гласове по време на местните избори през 2015-та година, повече от година след провеждането им. Той беше признат за невинен по обвиненията, че възлагал на свои познати изготвянето на списъци с близки и роднини, които да упражняват правото си на глас в полза на посочен предварително кандидат.

По данни на БургасИНФО оправданият мъж е с оновно образование и е безработен и не е ключов фактор в ромската махала.

Обвиненията срещу него са били, че предлагал и имотна облага - съдействие, състоящо се в провеждане на разговор с евентуалния бъдещ кмет, затова, да може негов човек да реализира бизнес на територията на Айтос.

Той е признат за невинен за това, че възложил на своя познат да му намери „гласове за изборите” сред негови роднини и близки на жената, с която живее на съпружески начала, като 2-3 дни преди вота да им бъде съобщено за кой кандидат или за коя партия да упражнят избирателното си право. В замяна на това той обещал по 5 лв. на всеки човек и по 20 лв. отделно за всеки от хората в списъка, а впоследствие му казал, че ще заплати лично на него сумата от 50 лв., а на всяко от лицата в списъка – сума от по 20 лв. На един от хората, които уговарял, посочил, че правилния кандидат е от ГЕРБ.
Към списъка с обвиненията има още редица, но Айтоският районен съд го е оправдал по всички тях.