Дългогодишните кротки отношения и мълчалива подкрепа за кмета на Айтос Васил Едрев ДПС днес бяха поставени на карта, след като местният лидер на партията Ружди Хасан директно заяви, че всеки момент може групата съветници да започне да гласува против всяко предложение на общинската администрация. Както БургасИНФО вече съобщи, Ружди Хасан каза от трибуната на Общинския съвет, че върху представители на ДПС е оказван натиск да подкрепят отделни точки, включени в дневния ред на днешната сесия. Заканата на ДПС в Айтос звучи притеснително, тъй като това е най-голямата група в местния парламент и има ключово значение при вземането на решения.

„Нашата група в началото на мандата беше от 12 общински съветници, не е ясно колко ще останем до края. Но ние сме корави – ще издържим! Предупреждавам и умолявам да спре натиска върху наши общински съветници. Това не води до нищо добро. При всеки опит за натиск от страна на общинската администрация – ние ще го кажем тук, от трибуната. Възстановете диалога между партиите в Общинския съвет. Ако това не стане, ДПС ще свика своите партийни органи и ще гласуваме всяко предложение тук против!“, каза в емоционална реч Ружди Хасан. Кметът Васил Едрев, който този мандат е представител на ГЕРБ, отсъстваше от заседателната зала, където днес се проведе сесията на Общинския съвет, тъй като е в командировка в София. Думите на Ружди Хасан останаха без ответна реакция и от председателя на Общинския съвет Красимир Енчев, който също е представител на ГЕРБ.

Всъщност до острата реакция на ДПС се стигна заради докладна записка, внесена от Енчев, за предоставяне на безвъзмедно право на ползване на сградата на Младежкия център, намираща се в края на Алеята на занаятите в прочутия Етнографски комплекс „Генгера“. Предложението на Енчев беше то да бъде дадено за срок от 7 години на „Сдружение за опазване на една природа“, като идеята е там да бъде изграден посетителски и образователен център. В замяна въпросното сдружение, което е предствлявано от Колин Стюърт, трябва да извърши ремонт на сградата, който е оценен на 21 хил. лева. Въпросната точка разбуни доста дебати, а настроенията към нея бяха разнопосочни още преди сесията. Днес тя беше гласувана за втори път, след като преди няколко месеца е била отхвърлена. Именно това предложение е станало причина и за гнева на ДПС. „Наши общински съветници са получавали обаждания да я подкрепят, като им е било казвано, че няма да бъдат разрешавани техни проблеми дори на битово ниво“, каза Ружди Хасан пред БургасИНФО.

В момента въпросната сграда стои необитаема, със счупени стъкла, а фасадата, която до скоро е била кипра, е превърната в стена за любов и омраза от тийнейджъри, изографисана сърчица, любовни послания и цинични надписи.

Дали обаче тя ще може да превърне ДПС в опозиция на кмета Едрев от ГЕРБ? През 2011 година той стана градоначалник на втори тур, след като независим кандидат получи подкрепата на ДПС. На изборите през 2015 година ДПС до последно не искаше да издига свой кандидат за кмет, който да е опонент на Едрев. Няколко дни преди регистрацията на кандидатите в битката се впусна общинският съветник Севим Али, който е един от най-дейните в местния парламент. В деня на вота обаче правеше странно впечатление липсата на избиратели в секциите, където по принцип е съсредоточен електората на ДПС. Още по време на първата сесия на сегашния Общински съвет ДПС декларира, че няма да бъде опозиция на всяка цена, че няма да настоява за свои представители в общинската администрация, нито пък излъчи свой кандидат за председател на Общинския съвет, напротив – подкрепи единодушно представителя на ГЕРБ Красимир Енчев.

Какви бяха притесненията на съветниците за сградата на Младежкия център и как изглежда тя сега, след като само преди 10 години й е правен основен ремонт по европейски проект - четете в БургасИНФО.