Карнобат излиза срещу големите корпорации от ЕС и САЩ, брани местния бизнес

img

Общината подготвя декларация срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции

Карнобат е третата българска община, която ще каже „не“ на подготвяното Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ и на аналогичното споразумение с Канада – СЕТА, съобщиха от общинската администрация.

Предложението за присъединяването към Декларацията от Барселона от 22 април ще бъде внесено от кмета Георги Димитров за разглеждане на предстоящото заседание на Общински съвет – Карнобат.

Кметът изрази очакването си да получи сериозна подкрепа от всички общински съветници и цялата общественост.

„Подкрепям Декларацията от Барселона и съм против този тип споразумения, защото те облагодетелстват и осигуряват печалби на големите транснационални корпорации за сметка на местния бизнес и обществото“, коментира г-н Димитров.

Според кмета производителите в региона трябва да бъдат категорично защитени. В община Карнобат се отглеждат стотици декари с лозя, зърно, череши, ябълки, праскови и не бива да се допуска подобни споразумения да определят съдбата на производителите, в условия на пълна непрозрачност.

С Декларацията от Барселона Европейския парламент, Европейския съвет и националните правителства се призовават да не подписват СЕТА и се настоява преговорите по ТПТИ да бъдат незабавно преустановени.

„Днес Европа се намира на кръстопът. Кризите, пред които е изправен ЕС, изискват политическо решение. Ние вярваме, че такова решение за Европа е поставянето в центъра на политиките на нейните основни ценности: солидарност, зачитане на свободите и справедливост. Тези търговски споразумения от ново поколение са със съмнителен принос за обществото като цяло. Европа трябва да развива икономиката си чрез укрепване на социалните, екологичните и трудовите права, а не само разширявайки свободната търговия“, се казва в документа.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?