Редно ли е политици да отдават почит на Тодор Живков? Въпросът излезе на дневен ред, след като вчера се появи снимка на Корнелия Нинова и цялото ръководство на БСП, където съобщават с гордост, че са поднесли цветя в къщата музей на Тодор Живков в Правец. По темата спореха Асен Генов от „Протестна мрежа” и Костадин Чакъров – политически съветник на Живков в предаването „Здравей, България“ по Нова тв.

„Важно за българското общество е да знае истината за историята, такава каквато е, а не такава каквато са я написали комунистическите апологети”, заяви Асен Генов от „Протестна мрежа”. „Живели сме във време на изключително сериозен терор, особено до 1956 година. Говорим за десетки хиляди избити хора без съд и присъда. Тогава другарят Живков е бил политически съветник на народната милиция. Дали е редно една съвременна политическа партия, за каквато БСП претендира да бъде, да прави поклонение пред паметника на такъв сатрап? Бих отговорил с въпрос: Редно ли е германска партия да поднесе цветя на паметник на Хитлер?”, заяви Асен Генов.

„А какво е станало преди 9 септември, за да се стигне после до такава разправа? Кой разстреля владайското въстание, кой направи 9-то юнския преврат, 1923 година разгромено въстание с хиляди”, коментира Костадин Чакъров – политически съветник на Тодор Живков.

Припомняме, че вчера подобна снимка пред паметника на Тодор Живков публикува и бургаският депутат от БСП Атанас Зафиров. „Цялата парламентарна група на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ - единна и сплотена, посетихме родната къща - музей на Тодор Живков и поднесохме цветя пред паметника му. Да се знае, че имаме памет и не я продаваме за 30 сребърника. Историята един ден ще си каже тежката дума.

И това не ни прави по-малко европейци, демократи или модерни политици. Истината трябва да се казва високо - ако не се чува - ще крещим!“, написа той.