Общинският съветник от Айтос, който като верен приятел и сват на депутата Хюсеин Хафъзов напусна ДПС, е загърбил политиката до този момент, отдаден на земеделие, вместо на организационна партийна дейност. Към него бяха отправени очаквания, че ще бъде едно от лицата на формацията на Лютви Местан ДОСТ в региона, още повече, че Метраш съпроводи напускането си от ДПС с остра декларация, в която обстойнно с много използвани литературни похвати мотивира действията си. В момента обаче той напъллно се е отдал на работа като земеделски производител в айтоското село Тополица, откъдето е и депутатът Хафъзов – един от най.-активните и многословни двигатели на зараждащата се ДОСТ.

"От много работа в земеделието нямам време да си уговоря среща дори със Сънчо, а не да правя явки, както се изразявате вие. Нямам време, имам достатъчно друга работа. Не съм поел ангажимент към ДОСТ да организирам и да търся членове за местна организация, казаСалих Метраш пред БургасИнфо. В Общинския съвет в Айтос той се премести на срещуположната страна и седна между съветниците от ГЕРБ и БДЦ. Той заяви, че няма лоши отношения към доскорошните си съпартийци. „Казваме си „Здрасти“, каза той.

На въпрос дали декларацията, с която напусна ДПС, изразява лично негово мнение или текстът му е бил предварително подготовен, той отговори, че подписът бил негов. Авторството на текста събуди съмнение у някои общински съветници, тъй като в него си личи опит при боравене с езика, характерен за филолози.

„Не невиждам защо да не е мой текстът. Това, че едно момче работи селска работа и няма публични изяви, не означава, че не може да пише подобни декларации. Чувал съм да говорят, че Хафъзов или някой друг, го е писал. Лично мое творение си е!“, заключи Метраш. Той е на 38 години, женен с 3 деца. С Хафъзов са приятели от деца и сватове в момента.