„Бойко Борисов има качествата да бъде президент, но не искам да коментирам дали ще се кандидатира”- Това заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, цитиран от "24 часа". Той обаче отказа да коментира темата в детайли, защото няма конкретна кандидатура и защото не иска да създава ситуации като тази от петък. Тогава ДСБ призоваха десните партии да се обединят около кандидатурата на Росен Плевнелиев за втори мандат, а президентът нарече това интрига.
Изявлението идва няколко дни след като Борисов за пореден път обяви, че няма да се кандидатира за държавен глава. В началото на седмицата обаче той предупреди партньорите да не го ядосват, че може да го направят президент. После пък обясни, че се е шегувал.
Разговорът за кандидати за държавен глава става на фона на продължаващото напрежение в управляващото мнозинство. Патриотите все още не са склонни да отстъпят от искането си да се ограничи гласуването на българите в чужбина и заплашват, че могат да оттеглят подкрепата си за кабинета. Заради това вчера Бойко Борисов се обърна задочно към ПФ, че ако напуснат правителството заради Изборния кодекс, значи не са патриоти.

„Да се учим на патриотизъм ли с премиера Борисов? Ако иска ще му изнеса няколко лекции”, отвърна Каракачанов. Той попита дали е патриотично българският парламент и правителство да позволяват на Турция да ни се меси във вътрешните работи.

"Именно патриотизмът е позицията, която застъпваме. България е суверенна държава и ние не може да позволим на Турция да определя кой ще става депутат или президент у нас", каза още лидерът на ВМРО. Той допълни, че за него патриотизъм е България сама да решава своето бъдеще, а не Ердоган да преценява кои партии да влизат в парламента.