Новият социален министър ще е Зорница Русинова. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Досега Русинова бе зам.-министър в социалното министерство. Тя е бургазлийка, била е зам. министър и в първото правителство на ГЕРБ.

„Тя от 15 години е там, беше зам.-министър, искам да има приемственост”, каза Борисов. Той допълни и че е „поразпитал малко” и разбрал, че Русинова се ползва с подкрепа. Все още обаче премиерът очаква мнение на социалните партньори и двата синдиката. Сред плюсовете на номинираната за социален министър премиерът добави и това, че досега тя е имала ресор европейски въпроси и е приета много добре в Брюксел.

”С малко помощ от наша страна, както беше и при Калфин, мисля, че ще се справи”, каза още Борисов.

Борисов обясни и че много се е забавлявал с информациите, че Томислав Дончев ще бъде новият социален министър.

”В България медиите са 1000 процента свободни, не мога да се меся във вашите очаквания. От мен да сте чули нещо по темата?”, попита премиерът. На отговора на репортерите, че Дончев е бил обявен от Цветан Цветанов, министър-председателят отвърна: „Цветанов има своето мнение като председател на ПГ, Томислав Дончев е много добър вицепремиер, но той има отношение към три ресора” .

Той разясни, че вицето му е натоварено с еврофондовете, енергийните преговори и социалната политика. "Дончев беше два дена с мене в Лондон и аз се забавлявах с вас", каза още Борисов и допълни, че много харесва английския хумор.

”Дончев е от войниците на ГЕРБ, той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията и аз като правителство му кажем. Тези, които се опитват да си правят реклама на мой гръб, изобщо не е вярно”, каза още Борисов и допълни: „За отказ не става въпрос”.