Общинският съвет в Бургас е като странен страничен обект на фона на събитията, които тресат държавата през последните седмици. Партиите, които подкрепят или спряха да подкрепят управляващата партия ГЕРБ, имат кардинално различно поведение, навеждащо до мисълта, че или имат шизофренни реакции, или други интереси, или просто са попаднали в политиката случайно.

Да разгледаме хронологията на събитията и ще видим, че докато лидерът на НФСБ Валери Сименов обясняваше как Патриотичният фронт остава в управлението, дори и временно, то Ангел Божидаров, който е областен координатор на НФСБ – един от коалиционните партньори в Патриотичния фронт, се сърдеше на бургаски журналисти за мнението, че вече партията тук е „мека опозиция“. „Медиите не реагирате, не критикувате. Ние не сме „мека опозиция“, няма кой да критикува управлението на Бургас“, възмутено каза пред БургасИнфо Ангел Божидаров.

Патриотите в ОбС в Бургас бяха най-върлите врагове на управлението на ГЕРБ в предходния мандат, но след като влязоха в държавната власт, рязко им падна гарда и в момента използват трибуната на местния парламент основно за лична изява, без никакви кардинални и аргументирани забележки по предложенията на управляващите. Тонусът се срина и е показателно, че сесиите свършват бързо, няма разгорещени спорове. Да не говорим за пламенни защити на тези, които вече влязоха в историята. Най-речовитият общински съветник от НФСБ Георги Дражев стана заместник на председателя на ОбС Костантин Луков и очевидно се чувства добре в новата си обществена роля. Напоследък изказванията му са свързани не с проблемите на Бургас, а с международните връзки с Иран. Негово посещение там стана основна движеща сила на изказванията му на две поредни сесии и той набързо забрави за критиките си към ГЕРБ в Бургас.

В АБВ положението в ОбС в Бургас изглежда още по-зле. Партията зае наистина категорична позиция на национално равнище и изкара от изпълнителната власт своите представители, начело с министъра на социалната политика Ивайло Калфин – личност, която цялото ляво и лявоцентристко пространство уважава. АБВ зае принципна позиция и наистина на всички нива извади кадрите си от управлението. В Бургас обаче такива представители на формацията липсват. Местната структура след парламентарите избори, на които извоюва едно депутатско място от Бургас, така и не получи квота за държавни длъжности. Затова лицата на формацията тук останаха тези, които влязоха в властта след местните избори - областният лидер, който е известният шампион по вдигане на тежести Антон Коджабашев, както и един коалиционен партньор от Тракийското дружество Тодор Ангелов. Те са общински съветници и реално участват в местната политика, но до този момент не може да се каже, че имат особени изяви. Напротив, гласуванията по предложенията на администрацията в Бургас минават без тяхна намеса. Нещо повече – по време на един от най-горещите за града въпроси – Транспорната схема, ден по-рано, когато смятаните за опозиционни партии БСП и НФСБ отправяха своите забележки, Антон Коджабашев заяви на въпрос на БургасИнфо: „Откъде да знам как ще гласувам? Утре ще стане ясно“. На практика АБВ в Бургас не е опозиция. Официално се води, че двамата общински съветници гласуват всички предложения, независимо от коя политическа сила са отправени, които са в интерес на гражданите. Това обаче звучи твърде хлъзгаво и удобно за липса на позиция.

Самият зам. председател на партията Румен Петков заяви в Бургас, че националното решение за оттегляне подкрепата от правителството не влияе на отношенията по места.

Същевременно стана ясно, че бургаският депутат от АБВ ген. Михо Михов, който е един от най-авторитетните кадри в сферата на сигурността, ще подаде оставка в понеделник като председател на постоянната комисия по отбрана в парламента. Той обаче също трудно разбра решението на Националния съвет на АБВ за излизане от властта.

"Ако говорим за председателството на Комисията по отбрана, това е изборна длъжност, която всъщност реши парламентът в началото на неговото конструиране", каза той във вторник. Днес вече бе обявено, че ще се оттегли от длъжността.

По всичко личи обаче, че поведението на НФСБ и на АБВ на национално и на бургаско равнище е напълно противоположно. АБВ се свива в сянката на управлението в Бургас, а НФСБ прави същото, но се мъчи да изглежда опозиция, насила. Поне пред бургазлии.