Лидерът на НФСБ Валери Симеонов разкритикува намерението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето на промените в Изборния кодекс. Плевнелиев обяви преди ден, че ще върне за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Изборния кодекс, а това според него ще даде на депутатите възможност да създадат по-добри правила за упражняване на изборните права на гражданите. Според него Изборният кодекс следва да гарантира честността на изборите както в страната, така и в чужбина, но не и ако са за сметка на неравното третиране на българските граждани зад граница.

„Няма никакво ограничаване на правата на българите по света да гласуват. В някой страни като Австралия и Канада, например, броят на избирателните секции дори се увеличава. По-малко секции ще има само в Турция – 6-7 вместо досегашните 136”, каза Валери Симеонов пред Нова тв. Според него, държавният глава „се нуждае от подкрепата на ДПС и с ветото върху текстове от променения Изборен кодекс той си я гарантира”. Симеонов е категоричен, че неговата партия и съмишлениците им няма да подкрепят ветото, защото тяхна основна цел било „ограничаването на вота от Турция, защото той не е в интерес на България”.

От ВМРО също реагираха остро на намерението на държавния глава. Според тях наложеното вето е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност.