Ако сте мечтали поне за миг да се потопите в магията на Стария Бургас, можете да го направите на 9-ти май от 17:00ч. в галерия – музей "Георги Баев". На тази дата ще бъде представена изложбата „Класическият Бургас”, събрала архивни и съвременни фотографии на 10 от най-красивите сгради, проектирани от западноевропейски възпитаници. Експозицията разкрива както романтичния облик на града от първата половина на XX век, така и историята на създателите на класическата бургаска архитектура. Сред техните имена личи това на италианеца Рикардo Тоскани, както и на първата жена архитект в България Мария-Луиза Досева – Георгиева.

Идеен автор на експозицията е Митко Иванов, познат с многобройните си документални изследвания за морския град. Изложбата се осъществява със съдействието на евродепутата от Реформаторски блок Светослав Малинов, народния представител от РБ в 43-то НС Костадин Марков, общинските съветници от РБ в ОбС-Бургас: д-р Георги Митев, Тошко Иванов и Станимир Апостолов. „Класическият Бургас” е жест към жителите на града за Деня на Европа – 9 май. Тя е първата стъпка към създаването на туристически маршрут „Старият Бургас”, за който депутатите и общинските съветници на Реформаторския блок поеха ангажимент през октомври миналата година.

На откриването на изложбата „Класическият Бургас” са поканени кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков и изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов.