Европейската комисия предложи отпадането на визите за турски граждани от 1 юли, ако Анкара успее да изпълни пет условия за 2 месеца. Това пише „Dnes.bg”.

„Турция постигна впечатляващ напредък и ако запази скоростта на реформи, ще изпълни всички критерии за премахване на визите“, заяви първият зам.-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

ЕС изисква изпълнението на 72 критерия, свързани с документите за самоличност, върховенството на закона и сигурността и охраната на границите, за да въведе безвизов режим с трета държава.

На Турция ѝ остава да изпълни още 5 от тях: да промени законите си за борба с корупцията и за борба с тероризма, както и за защитата на личните данни според европейските държави. Тя трябва да подпише споразумение и с полицейската агенция на ЕС Европол и да предложи на всички страни от ЕС сътрудничество в правната област.

До края на годината ЕС ще изисква визи за притежателите на паспорти, които нямат най-новия вариант на биометрични паспорти – с пръстов отпечатък и изображение на лицето.

Само Великобритания и Ирландия ще продължат да изискват визи от турските граждани, тъй като при влизането си в ЕС са договорили специални условия. Визите остават и за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

"Визовата либерализация не означава безконтролно влизане в ЕС. Само турски граждани с биометрични паспорти ще бъдат допускани в Съюза", добави еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.


В момента изискваните от ЕС паспорти още не съществуват в Турция. Анкара предвижда да започне да ги издава от юни, като капацитетът ще е по около 10 000 паспорта месечно.

Според европейските правила Европейският парламент и страните членки трябва да решат дали да приемат предложението на Европейската комисия и да премахнат визите за 75-те милиона турски граждани.

ЕС беше принуден да ускори работата с Турция, след като Анкара постави като условие за премахване на визите от 1 юли, вместо както беше договорено миналия ноември – от октомври. Турският президент Ердоган многократно заплаши Европа, че ако не осигури безвизово пътуване за неговите граждани, ще престане да изпълнява споразумението за бежанците.

Европейската комисия предлага и отпадане на визите за Косово, което не е признато за независима държава от 5 европейски членки. Миналата седмица ЕК предложи безвизов режим и с Украйна.

Австрия, Германия, Дания, Норвегия и Швеция получиха разрешение от Брюксел да удължат затварянето на границите си като членки на Шенген до края на годината заради бежанския натиск.