Ако бяхме запазили темпа на наваксване спрямо Европа от последните три години, след 10-12 години щяхме да сме достигнали средноевропейските доходи. Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

По думите му, от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) България е получила само първото плащане, защото не са били приети правилата за избор на членовете на антикорупционната комисия.

„ГЕРБ и ДПС, заедно с „Възраждане“, блокираха тези правила. Затова няма плащане по ПВУ, затова няма и правителство. На хартия имаше подкрепа за това, което предложихме“, заяви той.

„Ако искахме партийни квоти, щяхме да сме още на власт. Аз щях да съм финансов министър, акад. Денков да е вицепремиер. Ние искахме честни конкурси“, допълни той.

„Втори транш не идва. Има 4 неща, заседнали в парламента. Те седят в парламента от октомври месец, не се придвижват“, обясни още той и посочи, че отговорът, който ПП-ДБ са получавали по въпрос, бил, че „нямало политическо решение“.

„В предизборна кампания служебният кабинет се опита да ни върне в постната пица, ако мине номерът“, изтъкна бившият финансов министър и припомни опита за замразяване на пенсиите, драмите около детската болница и цената на тока.

По отношение на заплатите на лекарите той обясни: „Осигурени са 942 млн. лв. повече за болниците. Има осигурени средства специално за заплати. На 1 юни директорите на болници трябваше да започнат да ги глобяват, ако не са дотигнали определените заплати. Има ги парите“.

„От заплати не могат да крадат. А като стигнат тези пари до болниците, за някакви поръчки например, могат да се откраднат“, смята Василев.

„Начинът, по който парите се разпределят, ни поставя между Боливия, ЦАР и Камерун“, каза още той.

По думите му, по време на предишното правителство са построени 30 км пътища и са изгответни проекти и планове за още. „Строили сме, ама не ходим на телевизора да режем лентички“, изтъкна той.

На въпроса каква, според него, е причината според социологическите проучвания ПП-ДБ да е много зад ГЕРБ, Василев отговори: „Това, че направихме правителство и се оцапахме – затова сме назад. Това, че позволихме ГЕРБ и ДПС да подкрепят кабинет с г-н Денков. Имахме избор – да отидем в опозиция“.

Според него, обаче, промените в Конституцията са от съществено значение: „Тази Конституция позволява да няма еднолична власт в България“.

Василев беше категоричен, че харесва служебното правителство на Димитър Главчев повече от това на Гълъб Донев: „Защото правителството на Донев подписа договора с „Боташ“, който ни струва 1 млн. лв. на ден“. Това, според него, е 10 пъти повече, отколкото се плаща на ден за безплатни лекарства.