Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма.

Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът от социални мерки и повишението на заплатите не реши проблема с незаетите щатни бройки в армията.

"Държавни служители, за които може да се въведе задължителното изискване да имат военна подготовка. Имам предвид тези структури от системата за национална сигурност по чл. 50, ал. 2, както и за работа в МВР, правосъдната система и други категории. Но това ще бъде мярка, която може да се наложи, ако не сработи и с тези мерки доброволната служба в Резерва и подготовката на хора в нашите учебни центрове", обясни Запрянов, предаде БНР.

Докладът за състоянието на отбраната за 2023 година сочи, че с този темп на остаряване на хората, които преди 2007 година са минали през казармата, резервът ще се стопи до 15 години.

Към края на август ще бъдат сертифицирани ключови обекти от инфраструктурата на авиобаза „Граф Игнатиево“, където ще бъдат базирани изтребителите F-16, с намерението, когато демонстрираме готовността на тези обекти да бъдат надградени със системи за наблюдение, сигнализация и др., американската страна да даде "зелена светлина" за приемане на самолетите, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Това не означава, че август трябва да бъдем готови с тези обекти, те трябва да имат определена степен на завършеност, за да може да започне тяхното оборудване, добави адмирал Ефтимов.