Пауза на преговорите за съставяне на правителство след ротацията между ППДБ и ГЕРБ-СДС са поискали от Мария Габриел за вторник Николай Денков и Кирил Петков, научи “Труд news” от преговарящите екипи. На фона на интензивните срещи между двете най-големи формации и призивът за ускоряване на преговорите от премиера в оставка, забавянето на разговорите по евентуално бъдещо коалиционно споразумение е повече от странно, коментираха неофициално депутати от управляващото мнозинство. “Тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които не работят. Затова първата част от преговорите беше да изчистим в документа как ние подхождаме към продължаването на тези реформи, които трябва да се свършат”, каза само преди ден Денков.
В същото време двете формации все още нямат яснота по документа, който трябва да бъде основа за продължаване на съвместното управление. От ППДБ и във вторник коментираха неофициално, че предпочитат да наричат коалиционното споразумение програма, а в нея да няма имена на министрите. От своя страна ГЕРБ-СДС настояват да се знае чия е отговорността за бъдещите реформи и предпочитат да преговарят и за имената на министрите, а управлението да бъде в традиционния европейски формат - коалиция, с пропорционално представителство според електоралната тежест на партиите.
Липсата на преговори във вторник озадачило и представителите на президентската администрация, тъй като по време на консултациите от управляващото мнозинство поискаха време преди връчване на първия мандат.
Очаквано, по време на консултациите при президента опозицията в парламента се обяви за предсрочни избори.
“Парламентарни избори не просто са задължителни, те са наложителни. Преди 3 години, когато бяхме при вас, държавата беше с 220 000 души по-голяма. След още 3 години ще паднем до 5 милиона. Този политически, олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата. Той убива държавата. В тази ситуация меко казано предсрочните избори са задължителни и наложителни”, заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов пред Радев. Презиеднтът постави въпроса как ще се продължава, ако при предсрочни избори конфигурацията на партиите в Народното събрание е сходна със сегашната, а лидерът на “Възраждане” каза: “Ако следваме тази логика, дайте да развъртим изборите на томбола. И вие самият също имате вина за това, че ситуацията в държавата е такава. Миналата година бе погазен тежко референдумът за българския лев”.
“Агонията може да се прекрати само с предсрочни избори. 9 месеца посветиха на разпределяне на постовете и властовите позиции. Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност. Предсрочни избори са изход от тази ситуация, не виждаме възможност в това НС да бъде решено в друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такава”, заяви и председателят на БСП Корнелия Нинова пред Румен Радев в отговор на въпроса, ако се стигне до трети мандат, дали БСП има формула или защитава тезата, че решението се състои в нови предсрочни парламентарни избори. Нинова допусна, че ГЕРБ-СДС и ППДБ не могат да се разберат и е голяма вероятността за предсрочни избори.
“В 49-ото Народно събрание няма никакъв смисъл и е най-добре да се отиде на предсрочни избори”, каза и председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов по време на последната консултация в президентството. “Ние имаме представа как би трябвало да се управлява България. За нас правилният подход е експертно правителство, с широка парламентарна подкрепа. И партиите да си носят отговорността за експертите, които са представили”, каза Йорданов, но подчерта, че първо трябва да се случат предсрочни избори.