Временна парламентарна комисия ще проверява дейността на Глеб Мишин за евентуално осъществяване на неправомерно предоставяне на българско гражданство.

Първи опасенията си за съществуване на руска схема за получаване на българско гражданство бяха огласени от председателя на ДСБ Атанас Атанасов, който в края на миналия месец обяви, че „митичен човек раздава българско гражданство на руснаци". Точно той ще оглави и новата комисия, след като получи 125 гласа в своя подкрепа, 31 - „против", а шестима се въздържаха.

Номинацията на Петър Петров от „Възраждане" не успя да събере повече гласове. „За" бяха 44 народни представители, 76 – „против", 44 депутати се въздържаха.

Вносителите мотивираха идеята си като обясниха, че с новата комисия ще се провери има ли пробив в националната сигурност, както и дали има документи за получаване на българско гражданство с невярно съдържание.

Комисията ще се състои от 17 членове и е на пропорционален принцип - има петима депутати от ГЕРБ, 4 от ПБ-ДБ по трима от „Възраждане" и от ДПС и по един от „БСП за България" и ИТН. Заместници на Атанасов ще са Валентин Радев от ГЕРБ и Цветан Енчев от ДПС.

След трите месеца на съществуването си тя ще трябва да изготви доклад за установените факти.