След няколко години застой и хаос, сега благодарение на некоалицията за всички кметове и населени места се отпускат немалко пари, които са възможни само заради това, че има правителство. За всички критици на тази некоалиция – видяхме какво беше по време на служебните правителства, на липсващ парламент. Абсолютно мъртвило.“ Това заяви в Бургас лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той посети терена, на който ще бъде изградена Университетската детска болница „Света Анастасия“ – един от най-важните проекти не само за града, но и за целия регион. С Борисов бе и кметът на Бургас Димитър Николов.

След десетина дни ще започнат същинските строително-монтажни работи за изграждане на университетската педиатрична болница. Теренът е общински и е отреден с решение на Общинския съвет. Строителната фирма променя трасетата на водопроводите, кабелите и тръбите на топлофикация, за да може да започнат големите изкопни дейности“, каза Николов.

На място бяха и кметовете на Поморие Иван Алексиев, Малко Търново Илиян Янчев, на Камено – Жельо Вардунски, на Царево – Марин Киров, на Айтос – Васил Едрев, на Приморско – Иван Гайков. Те представиха накратко проектите, за които се очаква да получат средства.

За Бургас освен Детската болница, е предвидено финансиране за Южния обход на Меден рудник, двете кръгови кръстовища, за големите транспортни трасета на града – „Транспортна“, „Одрин“, „Патиарх Евтимий“, „Оборище“, „Гладстон“.

Общо за област Бургас сумата 404 млн лева до края на 2026 година, като за Бургас средствата са за благоустрояване на пространства, ремонт и рехабилитация на улици, изграждане Студентски кампус, средства мерки за енерегийна ефективност на детски градини, изграждане на мостово съоръжение.

За Камено – 11 млн. лева за водопровод на Полски извор и пътя от Ливада до Тръстиково, за Приморско – 15 млн. - стратегически проекти за връзките между Приморско и Китен, автогара, за крайбрежната алея, за многоетажен паркинг, за Айтос – 28 млн. за четвъртокласна пътна мрежа, за изграждане на инфраструктура на два квартала в града, за Царево – 15 млн. за проектиране на пречиствателни станции във Варвара и Синеморец, водопровод на Варвара, път на Бродилово, многофункционална спортна зала в Царево, за Поморие – най-важният проект е пътят Порой, Гълъбец, Горица, тренировъчна спортна зала, обновяване на централна градска част, едно кръгово кръстовище, за Малко Търново – 10 млн. – инфраструктура, улици, тротоари, четвъртокласна пътна мрежа.

Средства има и за общини, чиито кметове не са от ГЕРБ. За Карнобат – 2,7 млн. за благоустройство на пространството на гарата, обслужващ път, за Несебър – 15,7 млн., за Руен – 10,2 млн. за пътища, за Созопол – 6 млн., за Средец – 4,5 млн. лева.

Бойко Борисов коментира в Бургас и актуалната политическа обстановка. Той отговори на въпрос дали е възможно да бъде отново премиер. „България си имаше добър министър-председател, сега е по-добре да се съсредоточим за работа с партията, хората, със структурите. Когато действа принцип на жесток самоконтрол между всички участници в управлението, мисля, че е добре за държавата. Аз каквото мога да помогна вътре и извън страната – съм го направил и резултатите са видими. Има ясно разписано споразумение Денков-Габриел и ротацията Габриел- Денков. По споразумението, което имаме, ще се направи анализ на всеки един министър и ако има такива, които не са се справили много добре и напредъкът не им е толкова голям – ще бъдат сменени. Това ще стане с анализ между лидерите и двамата премиери, ще слушаме оцените и ще вземаме решение. Най-важното е МРРБ в рамките на тази седмица трябва да направи плана и правилата. Всичко това, което изчетохме, трябва да бъде входирано в министерството, да бъдат подписани проектите, парите са налични, бяха обнародвани. МРРБ сега трябва да работи не на 100, а на 1000% от капацитета си, защото всички кметове ще входират документи и това трябва по-бързо да става за да им се даде поле на работа. Министър, който се справя с такива задачи, може да остане да работи“, заяви Борисов.

Намирам се в област, която вече по въздух и море в Шенген. Имаше малки грешки, но голямата, истинския проблем, който нас ни спря за пълно влизане, е тези няколко години хаос по границата. Несправянето, избиваха се полицаи в гонки с мигранти, които се озоваваха в Западна Европа. Три години загубени. Сега Калин Стоянов се справя много добре. Изрично трябва да благодарим на австрийския бизнес, който е инвестирал в България, който написа отворено писмо до тяхното ръководство на държавата и застана твърдо зад България. Те ще са изключително важни, защото сега правителството и парламента трябва да положим бързи усилия, да покажем, че пазим надеждно границата.

Парите, които ще се отпуснат за границата, това, че вече ще ползваме шенгенската система, помага много за националната сигурност срещу тероризма срещ всякакви опити да бъде заобиколена границата. Ние – българите, сме като песимиста и оптимиста. Аз мисля, че чашата е наполовина пълна. С общи усилия можем да направим така, че до няколко месеца българите можем даа ползваме и сухопътната граница като шенгенска. Зависи само от нас“, заяви той.

Колкото и да не им харесва на някои некоалицията – имаме частично влизане в Шенген, имаме бюджет, конституционна реформа, правосъдна реформа, зелена светлина от цялата европейска общност. Но трябва с удвоени усилия да вкараме България и по суша.“, добави Борисов.