От Европейската комисия потвърдиха, че са поискали информация от България за сделката на "Булгаргаз" с турската фирма "Боташ" и че няма да се поколебаят да предприемат мерки, ако се установи нарушение.

"Комисията наблюдава много внимателно този случай. В контакт сме със съответните власти и страни по въпроса. Нашата задача е да гарантираме спазване на европейските регулаторни стандарти на вътрешния енергиен пазар. В случай, че те не са спазени, в т.ч. и има евентуално нарушение на антитръстовите правила на ЕС, няма да се поколебаем да предприемем съответните действия", заяви говорителката на ЕК Леа Зубер.

От ЕК потвърдиха, че обсъждат с България въвеждането на такса за преноса на руски газ, която предизвика недоволство в някои държави като Сърбия и Унгария. "Оценяваме и обсъждаме с българските власти въвеждането наскоро на тази мярка", заяви говорителят в отговор на журналистически въпрос.

"Санкциите на ЕС срещу Русия се определят, одобряват и преразглеждат на европейско равнище", добави Зубер. "Това е така от началото на руското нападение срещу Украйна. ЕС трябва да остане единен в подкрепата си за Украйна", заяви говорителят.

Унгарското правителство отново разкритикува днес "внезапното увеличение на таксите за транзит на газ от страна на България" и го определи като враждебен ход, който противоречи на законите на ЕС, които защитават енергийната сигурност на Унгария, съобщи БНТ. Според Будапеща София нарушава принципа на енергийна солидарност, залегнал в договорите на ЕС.

Евродепутати от управляващата в Унгария партия на Виктор Орбан ФИДЕС са изпратили писмо до Европейската комисия, в което подчертават, че с действията си България подкопава и правото на държавите да определят своя енергиен микс. В писмото си те подчертават, че ще защитят суверенитета на Унгария срещу враждебните действия на България със или без помощта на Европейската комисия.