Белгиецът Дирк Пергот е новият генерален директор на ДП „Пристанищна инфраструктура“, което отговаря за управлението и поддържането на българските пристанища. Той е назначен със заповед на министъра на транспорта и съобщенията до провеждането на конкурс за длъжността. Дирк Пергот е първия чуждестранен гражданин, който оглавява държавното предприятие. Това е част от политиката на министър Георги Гвоздейков за професионализация в управлението на държавните активи, като водещият принцип при избора на управителния орган, е опитът и експертизата в съответната област, уточниха от Министерството на транспорта и съобщенията.

Пергот еима над 20-годишен опит в управлението на пристанища и пристанищни операции. Ръководил е проекти на пристанищата в Антверпен (Белгия), Гданск (Полша), Александруполис (Гърция), Кавала (Гърция), както и в българските портове Варна-Запад и Белослав. Има богата експертиза в развитието на стартиращи компании, стратегическо планиране, търговия, транспорт и логистика. Заемал е ръководни позиции в международни компании като Euroports Group, Van Moer Logistics, ADM - Amylum Group, и др.

Дирк Пергот има магистърска степен от Ghent University, Белгия, и специализация за управление на пристанища (капитан на пристанище) в LLyod’s Maritime Academy, Лондон. Владее свободно английски, нидерландски, български, френски и немски език.