"Литаско" (LITASCO SA), която е основен акционер в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, не е получавала оферти за продажба на рафинерията.

Следователно, "Литаско" в момента не е в преговори по въпроса. Това се посочва в разпространена по електронната поща позиция на базираната в Швейцария компания, чийто контролен пакет акции от своя страна се държат от руският енергиен гигант "Лукойл".

"Литаско" не е назначавала публична или частна организация да търси потенциални купувачи или да води преговори за продажба от нейно име, се посочва още в съобщението.

"ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД е дружество, разположено в страна членка на ЕС, което е собственост на "Литаско".

Съгласно европейското законодателство за защита на частната собственост, както и обичайните бизнес практики, всяко намерение за закупуване на актив, принадлежащ на друга компания, трябва първо да бъде обсъдено между участващите контрагенти и едва след това – с властите на страната, в която се намират съответните активи, допълват от "Литаско" в позицията, изпратена ексклузивно до Блумбърг.

Вчера пред журналисти министър-председателят Николай Денков заяви, че "интерес по отношение на "Лукойл Нефтохим" се изразява вече от няколко месеца от различни страни", а рафинерията се продава.