По данни на задгриничните ни представителства в региона в момента 37 български граждани и членове на техните семейства са потърсили съдействие за напускане на ивицата Газа. Това съобщи на брифинг в министерския съвет външният министър Мария Габриел.

В контакт сме с посолствата в Тел Авив, Кайро и Рамала, търсим възможности за съдействие за тяхната евакуация. Такава в момента не е възможна, тъй като няма договореност за отваряне на пункт Рафа", обясни Габриел.

"Имаме списък с потърсилите евакуация и техните семейства. Този списък е предаден на израелските и египетските власти. Очакваме разрешение те да напуснат Газа и да влязат в Египет. Посолствата ни в Рамала и Тел Авив са готови да им окажат съдействие да напуснат Газа, когато това е възможно", заяви външният министър.

"Не е постъпвала информация от официалните власти в Израел за отвлечен българин от „Хамас”. „Посолството на България в Тел Авив е в постоянен контакт с българските власти. Темата продължава да се следи”, каза още вицепремиерът.