България може би има поне един гражданин, който е заложник на Хамас, пише The Wall Street Journal. "До момента информацията не е потвърдена. Опитваме се да я проверим внимателно. Обсъдих го и с външния министър", каза премиерът Николай Денков в изявления след редовното заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Според първоначалната информация, разпространена от израелското външно министерство, отвлечени са 199 граждани от поне 31 държави, някои от които са от отдалечени страни, които са минимално замесени в конфликтните ситуации в Близкия изток, като Парагвай, Южна Африка и Тайланд. България не присъства в списъка, но нейното правителство има сериозни подозрения, че поне един неин гражданин е бил отвлечен, пише американското издание.

"Тя се е обадила на майка си, преди да бъде отвлечена", заявява официален представител на кабинета пред вестника, като въпросният представител остава неназован.

На въпрос за информацията, публикувана от изданието, премиерът отговори, че информацията към момента е непотвърдена, а правителството се опитва да я провери внимателно.

Абу Убайда, говорител на "Хамас", заяви пред медиите, че групировката държи между 200 и 250 души в плен. Той заяви, че при израелските удари в ивицата Газа вече са загинали 22 заложници. Израел официално заяви, че пленените са 199 души.

"Бяха представени нови и актуални доклади от Министерството на вътрешните работи и на трите служби. Бяха обсъдени мерките дали са адекватни. Да, те са адекватни. Имаме готовност при промяна на ситуацията и ще се реагира бързо. Докладът за Националната сигурност за мината година бе приет", каза още Денков днес.