Започва националното учение „Бриз 2023“. В него ще участват кораби, авиация и личен състав от Военноморските сили (ВМС) на 13 държави, съобщиха от пресцентъра на Адмиралтейството във Варна.

От петък до 22 октомври то ще окупира териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България. В него ще участват ВМС на България, Албания, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция.

Освен това ще се включат Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции на САЩ в Европа SOCEUR, Тренировъчният център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабният елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, както и Съвместното командване на силите, Сухопътни войски, Военновъздушните сили, ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Основната цел на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

В 27-то издание на „Бриз“ ще участват активно и четири министерства, 27 държавни организации, правителствени и неправителствени организации, доброволчески сдружения и ведомства.

Общ ръководител на учението е командирът на българския военен флот контраадмирал Кирил Михайлов. Офицер, осъществяващ учението и негов директор, е флотилен адмирал Георги Пенев – заместник-командир на ВМС. Началник на щаба на ръководството е кап. І ранг Ваньо Мусински – началник на щаба на флота.

Командир на многонационалното корабно оперативно съединение е флотилен адмирал Велко Велков, командир на Флотилията бойни и спомагателни кораби.

За първи път „Бриз“ е през октомври, а не през лятото. През миналата година учението беше през юли, в района на Бургас.