Енергийната комисия прие промените в Пътната карта за климатична неутралност, направени от Министерски съвет, след споразумението с протестиращите. Крайната дата за производството на ток от въглища у нас е до декември 2038 г.

Заседанието не се размина без скандали, от опозицията заявиха, че промените може да не бъдат приети от Брюксел. От синдикатите одобряват решението и настояват да бъдат отразени в плановете. Промените ще бъдат внесени в пленарна зала.

Това става на осмия ден от блокада на магистрала „Тракия”. Протестиращите дадоха заявка, че няма да освободят пътя, въпреки подписаното споразумение и приключилите дебати в Народното събрание. Енергетиците са готови да преминат към ефективни стачни действия в ТЕЦ-ове и мини, ако не бъдат изпълнени исканията им. Призивът от премиера Николай Денков за среща в Министерския съвет не получи отговор.

Хората разпънаха още шатри и палатки. По думите им недоволството ще е безсрочно, докато не се изпълни основното искане - оттегляне на Териториалните планове.

„Част от колегите се усетиха, че могат да бъдат излъгани. Няма никаква гаранция”, каза Бисер Бинев от КТ „Подкрепа”. Той прогнозира, че, ако ТЕЦ-овете спрат работа, страната ще остане без ток и системата ще се срине.

„За мен той е една кукла на конци и за мен, ако има себеуважение просто да си подаде оставката”, посочи Радослав Иванов, "Мини Марица-изток" в Раднево.

Енергетиците продължават да настояват териториталните планове да бъдат върнати и променени, така че централите да не затворят.
„Мислите ли, че ако нямаме надежда ще стоим тук, а не вкъщи на топло?! Мисля, че тези искания са не само за енергетиците, а за бъдещето на цялата държава, за икономиката на държавата”, заяви Митко Димитров, Рудник „Трояново-Север”.

А тежкият трафик по обходния маршрут в петък предизвика задръствания. Обходният маршрут, който свързва Нова Загора със Стара Загора е претоварен, а пътят, който води съм Прохода на републиката е затворен също.

Някои от шофьорите не одобриха блокирането на магистрата. „Меко казано! Бесни сме! Да идат на триъгълника на властта като искат да протестират да отидат там! Защо трябва нас да ни наказват?”, коментира Милена.

Други приеха протеста, въпреки затрудненията. „Аз бързам за Бургас, така е станало, така са решили хората, не можем да ги съдим”, каза Аделин.