Комисията по култура и медии прие на първо четене промени в Закона за авторското право, които регламентират внедряването на две европейски директиви.

Страната ни трябваше да направи това още преди 2 години и затова сега е в наказателна процедура и плаща на ден глоби от 7 000 евро. Към момента са платени над 5 милиона евро. Около 300 творци обаче не одобряват законовите промени, защото са на мнение, че интересите им не са защитени.

Европейските директиви касаят авторските права на онлайн предавания при предаването на телевизионни и радиопрограми и такива, отнасящи се да единния цифров пазар. Директивите е трябвало да бъдат транспонирани през 2021 г., а сегашната глоба от 7 хил. евро на ден може да набъбне и до 40 хил. евро. Министърът на културата Кръстю Кръстев:

"Разпоредбите на Директива са от съществено значение за предоставяне на по-широк достъп на потребители в ЕС до телевизионни и радиопрограми с произход други държави членки. По този начин ще се насърчи културното и езиково многообразие, ще се благоприятства социалното сближаване и ще се подобри достъпът до информация", посочи той.

Някои творци обаче се обявиха против промените. От "Филмаутор" изпратиха отворено писмо до народните представители, подписано от над 300 творци. Позицията им е, че законопроектът не защитава интересите на правоносителите, ощетява ги и засилва съществуващия дисбаланс в отношенията.