Г-н Пинелов, наскоро делегация от ЮНЕСКО посети Созопол и разгледа остров „Св. Св. Кирик и Юлита“. Вие оптимист ли сте, че в обозримо бъдеще ще бъде реализиран проектът за Световен културен център на острова?

По принцип, когато става въпрос за държавата, съм умерен оптимист, защото през годините се убедих, че тя не е особено добър стопанин. Близо 20 годишното безхаберие за нашия остров и отчайващата разруха там са доказателство за това. Оптимизмът ми идва от енергията на бившия министър на културата г-н Минков, с която той се захвана да „размрази“ тази идея и да я представи като национална идея. Ето, той сега не е министър, но продължава да работи по тази идея. Говорихме с него да дойде на някоя от нашите сесии и пред общинските съветници да обясни докъде е стигнала идеята и какво предстои. Благодаря на всички хора, в това число и на областния управител проф. Мария Нейкова, които ентусиазирано се включиха в различните инициативи за популяризирането й пред европейски и международни институции. Но истината е, че държавата продължава да липсва. Липсва и яснота колко ще струва реализацията на проекта и откъде ще дойде финансирането. Именно липсата на отговор на тези въпроси не ми позволява да бъда оптимист. Ето от миналата година се говори за едни 240 000 лв. за ремонт на покривите на сградата на военноморското училище, което трябваше да бъде реализирано през зимата. По време на последното ми посещение на острова с делегацията на ЮНЕСКО се видя, че ремонтът продължава да не е факт.

Ние, созополчани вярваме и се надяваме, че островът, с чиято история се гордеем, може да стане световен туристически обект. Но освен вяра, са нужни средства и държавническа воля. А реалността е, че те липсват вече 18 години.

На последната сесия на Общински съвет Созопол бе повдигнат въпрос за продажба на земеделска земя. Наистина ли през общинския съвет не са минавали продажби на земеделска земя?

Единствените продажби на земеделска земя, собственост на общината, са били на т.нар. параграфски земи, с чиито продажби сме целяли да задоволим нуждите на местните хора. Това е болна тема за жителите на общината и се отнася не само за земеделските земи, но и за общинските имоти. През годините назад бяха разпродадени много общински имоти, някои от тях със стратегическо значение, други- на нереално ниски цени. Общинските имоти са намалели драстично и всеки един от тях преди да се предложи за продажба е добре да се прецени дали няма да е нужен за развитието на Созопол или другите населени места след години. Това е и причината, ние общинските съветници да бъдем толкова критични когато това се случва.

Кметът Янакиев обясни, че решението да не се продават земеделски земи е взето, като решение на коалицията. За каква коалиция говореше? Питам, защото това бе казано в отговор на въпрос от общински съветник от СДС.

Нямам представа какво е имал предвид г-н Янакиев. През всичките години от изтичащия вече мандат, аз и колегата Желязко Иванов бяхме волно или неволно „пришивани“ като коалиция на общинските съветници от БСП, а в последно време разбирам, че и към ГЕРБ-СДС, колкото и парадоксално да звучи. Явно има хора с носталгия към двуполюсния политически модел, който българските граждани отдавна отрекоха.
Колегите от БСП, а и от другите партии в местния парламент имат своето право да се коалират с когото си поискат, но ние категорично не сме били в коалиция с нито една от тях. През тези вече четири години от мандата на общинския съвет сме гласували само и единствено по съвест. Когато едно решение е било в полза на хората и за развитието на общината, ние сме го подкрепяли. Ако предложено решение е било в ущърб на жителите на общината, не сме правили компромиси и двамата, с колегата Желязко Иванов, не сме го подкрепяли. И това може да се види от протоколите от сесиите и от решенията по тях. Изключително се радвам, че Общински съвет- Созопол вече четвърта година не е „гумен печат“ на общинска администрация.

Г-н Пинелов, предстои подготовка за туристическия сезон. Как ще се справите без приет бюджет?

Да, наистина няма бюджет на Община Созопол за 2023 г., защото няма и държавен бюджет, поради обективни причини- няма работещо Народно събрание, няма редовно правителство. С едно от последните решение на 48-ия Парламент се удължава срокът на действие на Бюджет 2022 и се дава възможност на общините да ползват 1/12 от своите средства месечно и да приемат финансовите параметри за спортните клубове, читалищата, културната програма, както и Капиталовата програма, до приемане на Бюджет 2023. Финансовото министерство, с нарочно писмо, е дало указания какво може и какво не може да се приема, докато няма приет държавен бюджет за тази година. Така, че гражданите на Созопол и останалите населени места могат да бъдат спокойни, че в следващите няколко месеца, до приемането на общинския бюджет, ще има одобрени от Общински съвет средства. Това е важно, както за подготовката за предстоящия летен сезон, така и за довършване на започналите инфраструктурни обекти в общината. Ние сме длъжни да осигурим спокойствие и предвидимост на нашите съграждани, защото и без това има достатъчно стресиращи фактори в обществения и политически живот.