България е сред страните от ЕС с най-голямо покачване на цените на яйцата, прясното мляко и сиренето, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. А само ден по-рано от “Лидл Бъгария” официално заявиха, че цените именно на яйцата, прясното мляко и кашкавала в България вече са по-високи от тези на същите храни в магазините на същата търговска верига в Германия.

Яйцата са сред храните с най-голямо покачване на цените през последните 12 месеца, обявиха от Евростат. През януари цените на яйцата в страните от ЕС са нараснали средно с 30% спрямо същия месец на миналата година. А България е сред държавите с най-голямо поскъпване на яйцата. На първите места по повишение на цените на яйцата са Чехия (+85% увеличение за година), Унгария (+80%), Словакия (+79%) и България (+72,4%). На места в България вече продават био яйца по 1,17 лв. за брой. Най-малко е поскъпването на яйцата в Германия и Люксембург - по 18 на сто, и в Австрия (+19%).

При сиренето България отново е на четвърто място сред страните от ЕС по поскъпване, макар че челната тройка е различна. От страните от ЕС най-много е нараснала цената на сиренето в Унгария (+79,2% за година), Литва (+44,2%) и Германия (+42,7%), а след това е България с ръст на цените от 36,1%. В другите държави също има повишение на цените на сиренето, но то е доста по-малко. Например в Ирландия е само с 16,3%, а на следващите меса по най-малко покачване на цените на сиренето са Люксембург (+17,2%) и Италия (+17,6%).

При прясното мляко България отново е сред страните с най-голямо повишение на цените в рамките на година. У нас цените на прясното мляко са нараснали с 35,7%, показват данните на Евростат. И на места достигат 4 лв. за литър. По-голямо поскъпване е отчетено само в седем държави от ЕС - Белгия, Чехия, Латвия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия.

Общото повишение на цените на храните в България е с 25,9% за година, показват данните на Евростат. Същевременно увеличението на средната заплата е само с 16 на сто. Като някои са получили значително по-голямо ръст на заплатите, но доходите на повечето хора не са се променили, показва анкета на Националния статистически институт. В резултат на всичко това реално сме обеднели значително през последните 12 месеца.

В повечето страни от ЕС общото повишение на цените на храните е значително по-малко отколкото в България. Например в Кипър храните са поскъпнали само с 10,3%, в Малта и Люксембург повишението на цените е с по 12,1%, а в Италия - с 12,6%. У нас ръстът на цените е над два пъти по-голям.