Няма да има сериозно покачване на цените при влизане в еврозоната, категоричен е Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката. По думите му ценовото равнище у нас е на половината от това в Западна Европа: ”Не че е по-скъпо при нас, а е на половина по-евтино. Винаги може от 1000 групи стоки да се намерят, които са по-скъпи в България. България е най-евтината държава в Европа”.

"Средната заплата в София е може би два пъти по-висока от някои райони в страната. Затова, ако фиксираме минималната работна заплата да бъде 50% от средната за страната, то за София тя изглежда ниска, а за много части в страната ще бъде близка до средната. Какъв е този пазар на труда, където минималната заплата е много близка до средната? Може да се окаже, че цяла Видинска област получава предимно минималната работна заплата", каза още той по БНР.


"През всяка една от годините след въвеждането на Валутния борд средната заплата у нас растеше и през всяка една от годините заплатите растяха по-бързо от инфлацията. 2022 година щеше да бъде изключение, защото си мислехме, че инфлацията е страшно висока, а заплатите неведнага я догониха. В края на годината обаче се оказа, че инфлацията е 15,2% средногодишно, средната заплата също се е вдигнала с над 15%. Може да се каже, че това е първата година, в която средната заплата не изпревари инфлацията, а само я настигна, което не е толкова лошо".


Василев определи като положително това, че служебното правителство не е внесло нов бюджет, защото няма значение какво е щяло да пише в него, след като вървим към поредни избори, всяка партия е можело да се състезава колко повече милиарда ще раздаде:


"Най-разумно е в края на април - началото на май да има ново правителство, което в обозрим период да вкара нов бюджет, да го изпълнява и да носи своята отговорност... Бюджетната политика е изцяло грешна. Бих вкарал бюджет без дефицит. Когато в добри времена едно семейство не може да си балансира бюджета и кара на потребителски кредити от заплата на заплата, какво ще прави в лоши времена? Държавата е същото".