Постоянният представител на Швеция в ЕС Ларс Даниелсон, чиято страна пое ротационното председателство на Общността от 1 януари, заяви, че няма да инициира гласуване за приемането на България и Румъния в Шенген в Съвета на ЕС, докато не бъде постигнато споразумение с държавите, противопоставили се на присъединяването им. Той уточни, че Швеция никога не е била против приемането на двете държави в пространството за свободно движение.

Посланик Даниелсон каза, че шведското председателство ще проведе интензивни консултации как да се действа по-нататък. "Това, разбира се, включва двете засегнати страни, както и държавите, които показват, че имат проблем с този процес. Също така отбелязваме, че част от причините, за да няма положително решение през декември, не са свързани пряко с европейски въпроси или такива, които са в прерогативите на председателството", каза още той, цитиран от БНР.

„Ние вече започнахме двустранните консултации със засегнатите страни. Кога тези дискусии ще дадат възможност отново да поставим въпроса на дневен ред на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи", не мога да кажа сега. Според нас, колкото по-бързо, толкова по-добре. Но ние не виждаме смисъл да го поставяме на дневен ред, докато не стане ясно, че има разумен шанс да постигнем одобрение в Съвета. Така че ще се опитаме да направим това по време на шведското председателство, но не мога да гарантирам, че ще се случи. Това не зависи най-вече от нас, а от засегнатите страни“, изтъкна Даниелсон.

През декември миналата година Австрия и Нидерландия блокираха приемането на България и Румъния в Шенген. И двете държави се противопоставят на присъединяването ни, а на северната ни съседка само Австрия. За да се постигне съгласие по въпроса, е необходимо единодушие на страните членки. По думите на президента Румен Радев тази година може да се очаква решение на въпроса най-късно до октомври.