„Правителство все още е възможно и ние ще положим усилия – било като мандатоносители, било като партия, която би разговаряла, при определени условия, с носителя на третия мандат.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Неделя 150“ на БНР.

По неговите думи подходът на левицата ще зависи от това при кого ще отиде третият мандат и подчерта, че има решение на Националния съвет на партията правителство с мандата на ДПС и „Възраждане“ да не се подкрепя.

„Ясно е, че ако се продължава със същия подход, резултатът ще бъде същият, т.е. правителство няма да има, ако продължим по същия начин да правим нещата както с първия и втория мандат. Трябва да бъдем по-иновативни, където и да отиде мандатът. Трябва да се търсят някакви други стъпки, които да доведат до възможността да се създаде правителство, каквото намерение обявиха, че имат всички без една формация в този парламент“, каза Вигенин, като отбеляза, че правителство на всяка цена също не е добра опция.

Той посочи една от причините БСП да не подкрепят декларацията на „Продължаваме промяната“ е, че тя се е фокусирала върху неща, които видимо разделят.

„Освен тези колебания по отношение на самата декларация, и като подход за формиране на правителство - както те обявиха правителство на малцинството, такова правителство не е функциониращо. То веднага става заложник на случайни мнозинства и не може да води адекватна политика“, добави Вигенин.

Според него фокусът трябва да е върху най-спешните и най-важните неща – тези, които обединяват. „Такива са Планът за възстановяване и устойчивост, социалните въпроси, за решаването на които има нужда от нов бюджет за 2023 г., мерките в подкрепа на бизнеса и ред други неща, около които ние нямаме кой знае какви спорове“, посочи той.

Социалистът подчерта, че все още нищо не се е отхвърлило като опция за третия мандат, за да не се затвори възможността за открит и отворен разговор, за да се види кой къде стои и да се преценят къде са пресечните точки.

„Не сме ревизирали позицията си спрямо ГЕРБ, а и самите ГЕРБ не показват някакво осъзнаване, че са направили нещо грешно в годините си на управление. Нашите съмнения остават и това беше причината дори да не говорим за някаква подкрепа за първия мандат“, коментира още заместник-председателят на БСП.

По неговите думи е ясно, че в този парламент не може да се състави устойчиво правителство, което да изкара пълен мандат, но има шансове да се случи нещо друго. „Ако като парламент можем да работим със служебно правителство, назначено от някой друг, защо да не можем да го правим и с правителство, което ние сме избрали? В тази посока на разсъждение бихме могли да направим нещо смислено“, смята Кристиан Вигенин.

„Логичният изход е широко парламентарно подкрепено правителство, което основно зависи от първите две формации, тъй като по-малките формации не могат да осигурят нужното мнозинство. Ако те към днешна дата клонят по-скоро към избори, никакъв трети мандатоносител не може да спре този процес“, каза още той и добави, че си струва политическите лидери да говорят със своите избиратели относно нуждата за преодоляване на „цъкащата бомба“, каквато е сривът на доверието в парламента и политическата система като цяло, ако нещата продължат по същия начин.