Поправки в Закона за пътищата, които ще спрат трупането на няколко глоби за едно и също нарушение - липсата на винетка или неплатена толтакса, са внесли в парламента група депутати от БСП.

Конкретният повод е казусът със софийското село Пролеша, но нашите поправки решават и други натрупани проблеми, каза Манол Генов, един от вносителите и автор на проекта, цитиран от 24 часа.

Жителите на Пролеша бяха подведени през 2020 г., че пътуването през най-удобната за тях пътна връзка със столицата е освободено от плащане на винетка. Те разбраха за това едва през 2022 г., когато бяха сюрпризирани, че са натрупали стотици и дори хиляди левове глоби, защото автоматичната система за контрол ги засича всеки път и им налага глоба почти ежедневно, независимо че става дума за едно и също нарушение.

По същество поправката вменява на пътната агенция задължението първо да уведоми водачите, че са нарушили закона, да ги изчака 14 дни и едва тогава да им състави акт за административно нарушение, ако не са платили. Това ще важи не само за винетките, а и за толтаксите, които се плащат от товарните камиони с над 3,5 тона тегло и автобусите.

Другата предвидена поправка засяга фирмите, притежаващи товарни камиони и автобуси. Сега според Закона за пътищата служителите на Агенция “Митници” имат право да не позволяват напускането на територията на България на превозни средства, засечени да пътуват без платена толтакса.

Идеята е занапред това да важи само за превозни средства с чужда регистрация, защото техните собственици са в други държави и няма как да бъдат подведени под отговорност. Но се предлага това да отпадне за превозните средства с българска регистрация с мотива, че те са собственост на български юридически лица и било излишно камионите им да се спират, докато не се реализира административнонаказателното производство.

Според поправките не може да се глобява собственик на камион или автобус, който си е купил маршрутна карта, но е сбъркал при написването на регистрационния номер. В такъв случай той трябва да пише имейл на АПИ, агенцията да направи проверка и ако има да доплаща, да го покани да го направи в 14-дневен срок.