Песимист съм, че ще има стабилно правителство с третия мандат. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в Калофер отхвърлянето на предлагания от "Продължаваме Промяната" проект на декларация за определяне на приоритетните национални цели.

Йотова допълни, че ако има кабинет, то той ще бъде с много временен характер, с елементи на задкулисие, с много договорки между партиите, с различни компромиси и политически отстъпки. Според нея е очевидно, че ще трябва отново да се мине през избори.

Вицепрезидентът отбеляза, че не е успяла да чуе дебата в Народното събрание, а по думите ѝ там между редовете се разбира дали вече има уговорки между част от политическите партии, дали ще направят компромиси и ще направят ли стабилно правителство.

Тя подчерта, че не приема тезата, че след избори нещата отново ще са същите. Те ще са същите, ако продължим да правим същите грешки като избиратели, посочи Йотова. Според нея, ако всеки един си направи равносметка какво е видял от началото на миналата година, ще си направи много точен извод как да реагира, на кого да даде гласа си и какво да изисква от политиците. Тези скандали, насъсквания между личности и партии в парламента, обезверяват хората и ги карат да си остават по домовете, допълни вицепрезидентът.

Отворили сме много сериозно кутията на Пандора с разделението, омразата и противопоставянето помежду ни, каза Йотова. Тя отбеляза, че дебатът, който се води в Народното събрание, отношението между институциите и случващото се в последните месеци, показва, че до голяма степен политическата класа е изчерпана. Според нея, ако политическите партии искат да оцелеят, трябва да направят промяна. Никой няма право да си присвоява думичката "промяна" и да си я закичва в името на своята политическа формация, защото промяната е процес, който трябва да обхване всички нас, допълни тя, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е в Калофер по повод отбелязването на 175- годишнината от рождението на поета-революционер Христо Ботев.