Украйна не е давала заявка у нас да се ремонтира военната ѝ техника. Това се разбра от изказване на министъра на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти.

През юни при редовното правителство на Кирил Петков се прие, че България може да ремонтира украинска военна техника у нас. Говореше се, че ремонт ще се направи на 80 танка.

Става въпрос за бронетанкова техника, а не за танкове, настоя обаче днес Стоянов.

Нямаме заявка от Украйна за това, но още тогава беше ясно, че това трудно би могло да стане, тъй като тази техника трябва да се докара дотук, допълни той.

Малко преди Коледа Стоянов бе и на посещение в Киев. Пред депутатите в комисията по отбрана той увери, че не е поемал ангажименти България да даде повече от вече предвиденото въоръжение. От украинска страна пристигнало и запитване България да ѝ помогне с боеприпаси, с каквито не разполага, стана ясно от думите на Стоянов. Но не пожела да каже за какво конкретно става въпрос.

Военната академия и военното разузнаване пък вече са направили и анализ на войната в Украйна. Заради тях пък се решило и МО да подготви проекти за придобиване на дронове за сухопътните войски, противоракетни системи HIMARS и 150 мм гаубици, обясни Стоянов пред депутатите. Той е възложил на експертите във ведомството да изготвят и проект на Национална отбранителна стратегия.

В момента има група, която работи по нея. Надявам се да е готова до края на февруари, каза той.